Psihologie Sănătate

22 lucruri pe care oamenii cu anxietate ar vrea ca prietenii lor să le știe

people-anxiety-friends

Dacă ai un prieten care suferă de anxietate, șansele să fi experimentat situații confuze, stresante sau chiar enervante sunt destul de mari.

Mesajele fără reply, refuzurile repetate sunt câteva din aspectele tipice ale acestor relații, dar uite ce trebuie să știi.

1. Orice le-ar cauza anxietate ar putea părea irațional pentru tine, dar pentru ei este foarte adevărat.

2. Anxietatea poate apărea în orice moment, și când apare, tot ce poți face pentru ei este să le oferi suport.

3. Nu te refuză! Le este dificil să-și facă planuri, să vorbească la telefon, uneori.. Dar asta nu înseamnă că nu vor să-și petreacă timpul cu tine și să-ți vorbească. Pur si simplu nu pot.

4. Trebuie să ai răbdare cu ei, anxietate nu se vede. Câteodată se manifestă ca frustrare sau nervi.

5. Nu o lua personal dacă își arată frustrarea sau devin nervoși – nu se referă la tine!

6. Chiar dacă lucrurile par extrem de frumoase, anxietatea este chiar după colț. Fericirea e ceva de moment.

7. Când sunt prea liniștiți, nu este pentru că sunt triști sau obosiți. De multe ori, se gândesc la atâtea încât nu mai sunt atenți la ce se întâmplă în jurul lor..

8. Anxietatea nu este un lucru care poate fi explicat. Câteodată, nici ei nu știu de ce se simt cum se simt.

9. Se simt prost pentru fiecare invitație refuzată, comportament irațional, lucruri spuse greșit în momentele în care s-au simțit speriați sau depășiți. Se simt prost dacă anxietatea lor te întristează și pe tine!

10. Chiar dacă mereu se simt izolați, nu renunța. Ei trebuie să știe că îți pasă, deci continuă să-i inviți, înseamnă mult pentru ei.

11. Anxietatea îi face să fie atenți la fiecare detaliu, ceea ce poate fi foarte obositor.

12. Ei nu vor să încerci să-i vindeci de anxietate, ci să-i iubești și să-i apreciezi cu tot cu defectele care de fapt ii fac speciali.

13. Anxietatea nu este mereu un lucru evident. De multe ori nici nu vei știi acest lucru doar dacă îți este confirmat.

14. Dacă se simt jenați de o chestie, renunță. Să-i forțezi la un lucru, vei accentua anxientatea. Zâmbește și mergi mai departe.

15. Să interacționeze cu oamenii pare un lucru dificil pentru ei. Iar asta nu-i face nepretenoși sau leneși deoarece când vei avea nevoie de ei, vor fi alături de tine.

16. Ultimul lucru pe care au nevoie să-l audă este “treci peste” sau “te comporți ciudat”.

17. Nu renunța la aceste persoane. Anxietatea trece cu timpul, unele zile sunt mai bune ca altele, iar într-o zi vei rămâne plăcut surprins de aceste persoane.

18. Dacă cumva nu mai rezistă să facă un lucru, chiar au dreptate. Respectă asta și oferă-le spațiu.

19. Dacă îți spun că un pot face un anumit lucru, ei chiar se simt foarte dezamăgiți.

20. Câteodată simt că vor să fie singuri. Anxietatea nu poate fi alungată de “facem ceva amuzant” și nu poate fi remediată de aceleași metode folosite de persoanele care au fost concediate sau părăsite de iubit. Nu sunt nervoși și nici supărați, au doar nevoie să se relaxeze.

21. Dacă-ți vorbesc, vor examina orice cuvânt, gramatica, insinuările, iar orice lucru spus poate deveni o povară în mintea lor.

22. Anxietatea lor nu-i definește. Fiecare persoana este diferită, dar toți vrem același lucru – să fim iubiți necondiționat.

Articol inspirat de pe iheartintelligence.com

Facebook Comments